İstanbul Üniversitesi ÜSİMP Ulusal Patent Fuarı’ nda

Patent sahiplerini ve sanayicileri bir araya getiren Üniversite Sanayi İşbirliği Merkezleri Platformu (ÜSİMP) Ulusal Patent Fuarı, 8-9 Kasım 2016 tarihlerinde Harbiye Askeri Müzesi’nde gerçekleştirildi.

Üniversitelerin Teknoloji Transfer Ofisleri’nin (TTO) teknoloji portföylerini sanayiciler ve yatırımcılar ile buluşturduğu ÜSİMP Ulusal Patent Fuarı’nın ikincisi düzenlendi. Fuarın Açılış Konuşmalarını ÜSİMP Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. A. Hamit Serbest, Türk Elektronik Sanayicileri Derneği (TESİD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sıddık Yarman ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Üyesi Ali Eren yaptı. Davetli konuşmacı olarak ise VYS Biyoteknoloji A.Ş CEO’su Dr. Ercan Varlıbaş katıldı.

Katılan tüm teknoloji transfer ofislerine teşekkürlerini ileten Prof. Dr. A. Hamit Serbest bir önceki ÜSİMP Ulusal Patent Fuarı ile bu yılki fuarı karşılaştırdı ve istatistiksel olarak gelişimi katılımcılara aktardı. Ayrıca Prof. Dr. Serbest, ÜSİMP’in temel misyonunu “Üniversitelerde üretilen teknoloji ve bilginin sanayide teknoloji tabanlı rekabet gücü edinmesini ve teknoloji ihraç eden bir ülke olmamızı istiyoruz” diye aktardı ve “Ulusal patent fuarı ise bu temel misyonumuz çerçevesinde sadece bir araçtır” diye ekledi.

Ar-Ge ve inovasyonun önemini konuşmasında sıkça vurgulayan TESİD Yönetim Kurulu Başkanı Eren ise yeni sanayi sisteminin başarılı ve sürdürülebilir olması için “Küresel bir ağ içinde kurumsal paydaş ve aktörlerin bir araya gelerek stratejik ortaklıklarla birbirini tamamlayıcı bir şekilde çalışmaları ile böyle bir sınai yapı kurulabilir” dedi.

Birçok üniversitenin Teknoloji Transfer Ofisi’nin katıldığı fuara bilgi teknolojileri, biyoteknoloji, çevre teknolojileri, eğitim, elektronik, enerji, farmasötik, fizik, gıda, iletişim teknolojileri, kimya, kişisel bakım, malzeme, medikal, mekanik, nanoteknoloji, optik, otomotiv, sağlık, tarım, uzay teknolojileri ve veri işleme alanında 124 tane patent tanıtıldı.

İstanbul TTO bünyesinde 14 adet patent fuara katıldı. Bunlar, Bir Atıksu Arıtım Yöntemi, Enzimatik Fenton İle Gerçekleştirilen Yeni Arıtma Yöntemi, Mısır Kabuklarından Hibrit Biyokompozit Üretimi, Odun Plastik Kompozitlerde Yanmaya Karşı Direnç İçin Katkı Maddesi Olarak Kolemit Bor Mineralinin Kullanılması, Axillary Magnetic Rezonance Coil For Lymph Node İmaging, Çene Kemiği Uzatma Cihazı, Kalıcı Kelebek Kanül, Lazer Damar Kesme Makası Lasetüri, Ortam Aydınlatan Bir Yatak, Parmakları İçine Alan Eldiven Biçimli Basınç Splinti, Steril Uygulamalar İçin Sıvı Sirkülasyonu Sistemi, 3T Tekerlekli Tomruk Taşıyıcı, Bor Minarellerinin Yüksek Basınç Yolu İle Yerinde Bakım İşlemlerinde Ağaç Malzemeye Uygulanması ve Geofit Saksısı oldu.

Fuar patent sunumları ve patent üzerine konferanslarla devam etti..

Orman Fakültesi Patent Fuarı’na Davetli Olarak Katılmıştır

Teknoloji Transfer Ofisleri’nin (TTO) teknoloji portföylerini, sektör temsilcilerine ve yatırımcılara tanıtım süreçlerinde destek olmak, sinerji ortamı yaratmak ve üniversite ile yatırımcıların tek bir noktada buluşmasını sağlamak amacıyla Türkiye’nin önde gelen Üniversitelerinin işbirliği ile 08 – 09 Kasım 2016 tarihleri arasında İstanbul Harbiye Askeri Müzesi’nde Patent Fuarı düzenlenmiştir.

Etkinlikte, Üniversitelerde üretilen teknolojilere dayanarak patent başvurusu yapılmış veya tescil alınmış buluşlar sergilenmiştir.

19 Teknoloji Transfer Ofisi’nin desteklediği ve 124 farklı buluşun sergilendiği etkinlikte 125 katılımcı şirket ve 790 katılımcı yer almıştır. Bunlara ilaveten 133 farklı ikili görüşme başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir.

Patent Fuarı’na İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyeleri’nden Prof. Dr. Murat Demir, Doç. Dr. Zeki Candan, Yrd. Doç. Dr. Ersel Yılmaz ve Yrd. Doç. Dr. Evren Terzi ile İÜ Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü mezunlarından Özkan Ocak geliştirmiş oldukları birbirinden güzel buluşlar ile davetli olarak katılmış ve ziyaretçilere bilgi aktarmışlardır.

Buna ilaveten, İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Öğrencisi Mert Yıldırım, etkinlikte davetli olarak bir sözlü sunum yapmıştır.