X-IŞINI TOZ KRİSTAL CİHAZI (X-RAY POWDER DIFFRACTOMETER)

İstanbul Üniversitesi Teknoloji Transfer Merkezi Merkez Laboratuvarı (MERLAB)’da bulunan Rigaku D/Max-2200/PC XRD Cihazı 200 Vac 3q 20 A/50 Hz güç kapasitesine sahip bir yüksek teknoloji ürünü olup standart ve yüksek sıcaklık fırın üniteleri ile hizmet vermektedir. Cu kaynaklı (A4 1L-Cu / 60 kV, 2.0 kw) X ışını tüpü ve tüpün ani sıcaklık değişimlerini kontrol eden su soğutucusuna (Thermo NESLAB, M 100) sahip olan cihazda monokromatize X-Işını elde edilmesini sağlayan Grafit Monokromatör kullanılmaktadır.X-Işını Toz Difraktometre dedektörünün Theta-2Theta ve 2Theta-Theta taramaları sonucu kırınım deseni elde edilmektedir. Maddenin X-Işını Kırınım Deseni verilerinin Jade 6.5 yazılım programında bulunan, PDF kart numaralarına sahip yaklaşık 120.000 civarında madde ile karşılaştırılması sonucu Kalitatif Mineral Analizi yapılmaktadır. Cihazın yüksek sıcaklıkta ölçüm almasını sağlayan Yüksek Sıcaklık Fırın Ünitesi mevcuttur.  Yüksek Sıcaklık Ünitesi sayesinde termal değişikliğe uğrayan çeşitli maddelerin faz diyagramları ve kristal yapı değişimleri gözlenebilmektedir.

Cihazın Kullanım Alanları :

Çalışma prensibi olarak inorganik ve kristalin maddelerin araştırılmasına uygun olan X-Işını Toz Difraktometre cihazı oldukça geniş bir uygulama alanına sahiptir. Metaller, alaşımlar, çimento, kil ve kayaç türünde maddeler, kaplama malzemeleri,seramikler, organik maddeler, inorganik polimerler,heterojen katı karışımlar,böbrek taşı,vb.maddeler ile içeriği bilinmeyen bir malzemenin içerdiği bileşik veya element tayini için kullanılmaktadır.

X-Işını Toz Difraktometre ile Yapılan Analizler :

1) X-Işını Kırınım Deseni Çekimi (Standart Çekim)

2) Yüksek Sıcaklık Ünitesi ile  X-Işını Kırınım Deseni Çekimi

(High Temperature Attachment XRD Pattern Determination)

3) Kalitatif Mineral Analizi

4) Kalitatif Kil Analizi

5) Kalitatif Böbrek, Mesane ve Safra Taşı Analizi

NOT: Analizi yaptırılması istenilen numunelerin ince öğütülmüş toz halinde Analiz Laboratuarına ulaştırılması gerekmektedir. Öğütme, kırma, kurutma vb. işlemler gerektiren malzemeler için Numune Hazırlama Ücreti ödenmesi gerekmektedir. Analizlerde belirtilenler dışındaki tüm ayrıntı hesapları ücrete tabidir. Ücret yapılan işlemlerle orantılı olarak tayin edilir.

24/03/2014