Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı, 10-11 Ocak 2014

Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı,”2023’e 10 Kala Ar-Ge ve Yenilikte İstanbul” temasıyla 10-11.01.2014 tarihlerinde, İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’ nde gerçekleştirildi.

Toplantının ilk gününde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, ve İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan açılış konuşmalarını yaptılar.

Rekabetçi ekonomi ve toplumsal refah için üniversitelerin birikimini sanayi ile buluşturmak zorunda olduklarını ifade eden Bakan Işık,”Bugün artık yeni bir sıçrama yapmak zorundayız. Bunun da yolu daha nitelikli ve teknolojiye dayalı ürün üretmek ve satmak.” dedi. Bakan Işık üniversitelerimize de hedef göstererek, “Sanayi ile çok daha sıkı bir işbirliği yapın, biz sizi sonuna kadar destekleyeceğiz. Sanayicimiz TÜBİTAK’a bir proje getirdiğinde eğer bir üniversite partner değilse reddediyoruz. Çünkü bu işin sürdürülebilir olması için mutlaka bilim ayağı sağlam olmalı. Eğer bir projeye yüzde 30 oranında destek veriyorsak ve projede üniversite ayağı varsa o destek oranını yüzde 40’a çıkarıyoruz. Akademik Ar-Ge’ye çok ciddi destek veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz. Bakanlık olarak bu yıl Ar-Ge’ye ayırdığımız kaynak 1 milyar 576 milyon liradır.” dedi.

Türkiye’nin bu hedeflerine ulaşabilmesi için de üniversitelerimizin ürettiği bilgi, kamu desteği ve sanayicimiz bir araya gelmeli diyen Vali Mutlu; tarihiyle, kültürüyle, doğal güzellikleriyle, insanıyla, üretimiyle ve potansiyel gücüyle Türkiye’nin bunu başarabileceğine inandığını söyledi.

İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’nin Türkiye’nin kalkınmasında oynadığı role de vurgu yapan Vali Mutlu, “15 bin işyeri ve 200 bini aşkın çalışanı ile İkitelli OSB bir enerji merkezidir. İkitelli OSB tarafından yapılan ve bu dönem hizmete açtığımız Özel İkitelli OSB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin de hedeflerimizi desteklediğini düşünüyorum.” dedi.

Toplantının ikinci gününe panelist olarak katılan İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus SÖYLET, işbirliğinin önemine değinirken; “Toplum olarak birlikte iş yapma kültürümüz zayıf. Ancak artık bunu değiştirmemiz gerekiyor. Çağımızın sihirli kelimesi işbirliğidir. Gelişmenin yolu işbirliğinden geçmektedir.” şeklinde konuştu. Üniversitede üretilen bilginin toplumun yararına dönüşmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Yunus SÖYLET “Topluma dokunan projelerin üretildiği üniversite olmak önceliğimiz. Ürüne dönüşen çalışmaların yapılması ve yeteneklerin desteklenmesi önemli” dedi.

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus SÖYLET, günün anısına verilen plaketi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan’ın elinden aldı.

11/01/2014