ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz, Koç Üniversitesi’nde Enerji Politikaları Konusunda Seminer Verdi

ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz, Koç Üniversitesi’nde Enerji politikaları konusunda seminer verdi.

“Enerji kaynakları konusunda inovasyon çabalarımızı hızlandırmamız gerekir.” diyen Moniz, “Enerji sisteminin hala önemli bir bölümü fosil yakıtlardan oluşuyor. Daha düşük karbonlu bir geleceğe evrilmemiz gerekiyor, kesinlikle harekete geçmemiz gerekiyor. Yeni çözümler, elli yıllık bir zaman çizelgesini ortaya çıkarıyor. Bizim elli yılımız yok. Birkaç on yıl içerisinde dönüşüm hızımızı arttırmamız gerekiyor. İklim değişikliğini etkileri sadece 20 yıllık bir şey değil, biz bunu şimdi hissediyoruz. Daha büyük fırtınalar oluyor. Deniz seviyeleri yükseliyor. Şuanda bakacak olursak Filipinler’deki tayfunu görüyoruz. Küresel ısınmanın etkilerini yaşıyoruz. Kendimizi buna hazırlamamız gerekiyor.” diye konuştu.

Karbonların yer altında depolanması ve kullanılması gerektiğini anlatan Moniz, ABD Enerji Bakanlığı’nın bunun için 6 milyar dolarlık bütçe ayırdığını ve 8 büyük projeleri olduğunu ifade etti.

Bugün 300 bin varil petrolü karbondioksit enjeksiyonu ile ürettikleri bilgisini veren Moniz, “Karbondioksitin büyük çoğunluğu doğal kaynaklardan elde ediliyor. Aslında 10 kat daha potansiyel var. Yani 3 milyon varil olabilir. ve karbondioksitin de geleceği kaynak, mesela enerji tesisleri, enerji santralleri olabilir” şeklinde konuştu.

Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan ise, enerji faturasının Türkiye’nin ticaret açığının büyük bölümünü oluşturduğunu belirterek, “Yeni teknolojilerin geliştirilmesi gerekiyor” dedi.

İnan, bu sorumluluğun bir göstergesi olarak ve hedeflerin gerçekleştirilmesi için Koç Üniversitesi TÜPRAŞ Enerji Merkezi’ni (KÜTEM) kurmaya karar verdiklerine dikkati çekerek, amaçlarının daha etkin ve daha kolay fosil yakıtları kullanacak teknolojiler geliştirmek olduğunu vurguladı.

Seminerin ardından Rektör İnan, konuk bakana ABD’li bir fotoğrafçının yıllar önce Anadolu’da çektiği köylü kadın fotoğrafını hediye etti.

Semineri, İstanbul Üniversitesi Rektör Danışmanı ve Enerji Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Muzaffer YAŞAR ve Lisansüstü Öğrencisi Hasan KÖMÜRCÜ de takip etti.

22/11/2013