İÜ Teknoloji Transfer Ofisi ÜSİMP Patent Fuarına Katıldı

12

Üniversite-Sanayi İşbirliği Merkezleri Platformu (ÜSİMP) tarafından düzenlenen ÜSİMP Patent Fuarı, 11-12 Kasım 2015 tarihlerinde Harbiye Askeri Müzesi’nde gerçekleştirildi.  İÜ Teknoloji Transfer Ofisi’nin (TTO) de yer aldığı fuara, Teknoloji Transfer Ofisleri (TTO), sektör temsilcileri ve yatırımcılar katıldı.

TTO’ların teknoloji portföylerini, sektör temsilcilerine ve yatırımcılara tanıtım süreçlerinde destek olmak, sinerji ortamı yaratmak ve üniversite ile yatırımcıların tek bir noktada buluşmasını sağlamak amacıyla düzenlenen fuara 15 patent posteriyle katılan İstanbul Üniversitesi’nin sunumunu Yrd. Doç. Dr. Gamze Sart gerçekleştirdi. Buluş sahibi öğretim üyeleri de katılımcılara patentleri hakkında bilgi verdiler. İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz, fuara katılan İÜ TTO katılımcılarından bilgi alarak fuardaki stantları gezdi.

Üniversite Patentleri Sanayi İle Buluştu

Fuar, “Üniversitelerin Patentleri Sanayi ile Buluşuyor” sloganıyla ÜSİMP Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. A. Hamit Serbest’in ev sahipliğinde gerçekleştirildi. İSO Yönetim Kurulu Üyesi Sadık Ayhan Saruhan’ın da katıldığı fuarın açılışında Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu, Ankara Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir, Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. İlker Murat Ar yer aldı.

ÜSİMP Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. A. Hamit Serbest, Mustafa Kemal Atatürk’ü anarak başladığı konuşmasında şunları dile getirdi: “Teknoloji portföylerini tanıtım sürecinde yararlı olmak ve üniversite ile yatırımcıları tek noktada buluşturmak amacıyla yola çıktık. Sancılı bir süreç oldu ama arkadaşlarımızın özverili çalışmasıyla üstünden geldik. Bundan sonraki, yıllarda çok daha başarılı olacağımıza inanıyorum. Emeği geçen arkadaşlarıma teşekkür ederim.”

İSO Yönetim Kurulu Üyesi Sadık Ayhan Saruhan ise yaptığı konuşmada,  bir ülkenin sahip olduğu nitelikli patentler, ekonomik değeri yüksek markalar ve özgün tasarım sayılar ile kalkınma arasında sıkı bir ilişki olduğuna değindi. Saruhan, Türkiye’nin son yıllarda marka ve endüstriyel tasarım başvurularında Avrupa’nın en çok başvuru yapan ilk 3 ülkesi arasına girmesini ve 2010 yılı itibariyle Türk Patent Enstitüsü’ne yapılan patent ve faydalı model başvurusu sayısının Cumhuriyet tarihinde ilk defa 10 binin üzerine çıkmasını, bu alandaki ulusal hareketlenmenin göstergeleri olarak kabul ettiklerini ifade etti. EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu’nun kürsüye çıkmasıyla devam eden açılış konuşmaları, Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. İlker Murat Ar’ın konuşmasını yapmasıyla son buldu.

Açılış konuşmalarının ardından paneller başladı. Etkinlikte panellerin yanı sıra ikili görüşmeler, yenilikçi ürün sergisi, patent vekil firmaları stand alanı ve TTO stand alanları sergilendi. Fuarda Türkiye’nin teknoloji transferine öncülük eden 17 üniversitenin TTO’ları tarafından süreci devam ettirilen 10 farklı kategoriden 100 başvurusu tamamlanmış ve 45’i tescillenmiş buluş 100’den fazla yatırımcıyla buluştu.

İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

16/11/2015